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Question related to: Directive 2006/42/EC Article:  EN: 1493 Other:  

Annex:  ESR (1):  Clause: 5.4.7.3 Other clause: 

  CEN TC concerned: CEN TC 98 

Key words:  

Load distribution on two post lifts with load-bearing arms, requirements of clause 5.4.7.3 a) and b) of EN 1493:2010  

 
Question:  
Is it necessary for two post lifts, where both arms of one column could swing in the same direction, to consider 
this position for the stability and strengths calculation? 
Has the manufacture take into account such a manner of use as normal use ore as foreseeable misuse in accordance with the 
machinery directive section 1.1.2 annex 1. 

   
Situation: 
The standard requires that the long arms must be in the maximum telescoped position with a width of 1 m of the 
pick-up points. The short arms should be "in the position which gives the worst condition".  
Normally, vehicles are raised so that the center of gravity is close to the connecting line between the two lifting 
columns. 
But there are many vehicle servicing lifts where it is possible to raise a vehicle with all four arms pivoted in the 
same direction (see figure 1). 
Especially at asymmetric two post lifts or lifts with double swing arms, it is possible, to reach such a position and 
to lift vehicles.  

 

Figure 1 asymmetric two post lift 
 

(1) Essential safety requirement 

Note: According to point 6.6 of the Guide of the implementation of directives based on the New Approach and the Global Approach, the 

notified bodies apply as general guidance this recommendation for use. 
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Do to the position centre of gravity of the load the bending moment is significantly larger than during pick up a 
vehicle in a central position where the arms of the post are pivoted in different directions. Due to the very different 
design of the mounting points of the various vehicles and the differences in design of the lifts, it is very difficult to 
assess which vehicles can be lifted in detail. The practice shows, that especially smaller cars can be lifted in such a 
position. 

 

 

Answer:  

The answer is yes. Since it is possible to lift cars in this position and the standard requires in 5.74.3 a) and b):  

 

"On vehicle lifts with carrying arms the rated load shall be distributed on the four corners of a rectangle 
with the dimensions of 100 cm (width) with the maximum load at the maximum length of the longest arm 
and the short arm in the position which gives the worst condition." 

 

The manufacturer has to consider this position in the safety design of its vehicle lift. 

 

VG 8 sees two basic approaches: 

- prevention of lifting in such a position (for example, by limiting the swiveling range of the arms,  a safety device 
prevents a lifting movement in this position or a load moment limiting device) 

- sufficient stability and attachment of the vehicle lift, so that the rated load can be lifted safely also in this position 
 

In view of the situation, that in this position usually only smaller vehicles can be lifted, which do not reach the rated 
load of the lift, it is acceptable in that case to reduce the safety factors for the calculation of stability and strength. 
The resulting stress could be higher than the normal value of permissible stresses given in Annex A of EN 1493. 
(See also the requirements of 5.7.1 of EN 1493: "In case of exceptional situation the yield stress divided by a safety 
factor of 1,1 is acceptable" 
If the safety factor is in the range between 1,1 and 1,5 as the regular value for the load combination A according 
table 3 of EN 1493 the Vehicle servicing lift must have a clear sign. The warning label on the lift and a appropriate 
note in the user manual shall include the prohibition of the use in this position ore, if the use is allowed, show the 
reduced load capacity.  
 
The minimum safety factor of 1,1 at rated load must be achieved in each case so that the vehicle lift is sufficiently 
strong and stable 

In accordance with the requirements of 5.7.1 and 5.15 EN 1493 during type test with rated load the maximum slop 
in longitudinal direction shall not exceed an angle of 1°. 


